מהי דלקת עור ממגע בפות?
זהו מונח כללי המשמש לתיאור דלקת בעור הנובעת מגורם חיצוני, גירוי או אלרגן, שיוצר פריחה שיכולה להיות חריפה או כרונית. נשים עם היסטוריה של אלרגיות, אקזמה, אסתמה, אסתמה של העור ותגובות קלות לגירוי עור במקומות אחרים, עשויות להיות בעלות נטייה מוגברת לדלקת עור מגירוי או אלרגיה.
באזור הפות, זה עשוי לכלול את כל אזור הפות, החל מאזור הערווה העליון ועד לפי הטבעת, ואפילו לחצות אל הירכיים.
מה ההבדל בין דלקת עור אלרגית לדלקת עור מגירוי (איריטנטית)?
הפרעות אלרגיות מתרחשות כאשר מערכת החיסון של אדם מגיבה לחומרים בלתי מזיקים כאילו היו פתוגנים רעילים. בעוד שתגובות אלרגיות של מערכת הנשימה גורמות לאסתמה או נזלת ודמעות, תגובות אלרגיות בפות מופיעות עם תסמינים של גירוד. היות ואלו תגובות אלרגיות אמיתיות (לא מגירוי), הן מתרחשות בדרך כלל החל מ-48 שעות ועד לימים לאחר החשיפה, דבר אשר מקשה לזהות את הגורם הסיבתי (ה"אלרגן"). תגובות אלרגיות באזור הפות נגרמות בדרך כלל מחשיפה לבושם, חומר משמר, תרופה שהונחה על העור, או צמח. לעתים רחוקות גם זרע יכול לגרום לתגובה אלרגית.
אלרגנים אפשריים לדוגמא:
תגובות מגירוי שכיחות יותר מהתגובות האלרגיות!
דלקת עור חריפה מגירוי מתרחשת מהר מאוד לאחר חשיפה לחומר הגירוי, וכתוצאה מכך גורמת לאדמומיות, נפיחות, ולפעמים אף שלפוחיות. התגובה עשויה להתרחש תוך דקות או עד 24 שעות לאחר החשיפה. נשים לעתים קרובות מודעות יותר לתגובות הללו בגלל הופעתן המהירה והשלפוחיות האפשריות, אם כי עד שנשים מגיעות לרופא/ה, ייתכן שהשלפוחיות כבר יקרסו. נשים נוהגות לתאר סימפטומים של שריפה, צריבה או כאב, ולאו דווקא גרד.
החומרים המגרים שגורמים לתגובה חריפה הם בדרך כלל תרופות הנמרחות באופן מקומי על הפות כדי לטפל ביבלות, פטריות, טיפולי לייזר, או כימיקלים קשים במוצרים שנועדו "לנקות" את הפות והנרתיק.
דלקת עור כרונית מגירוי עשויה להיות קשה יותר לאבחון מאשר תגובות חריפות – בגלל שהסימפטומים של גירוי, כאב חד, כאב ממושך או חוסר תחושה יכולים להתפתח לאט, כך שקשה להיזכר בגירוי הספציפי שהחל וגרם את הופעתם.
דלקת עור מגירוי כרוני נגרמת בדרך כלל מחשיפה ממושכת לצורות מתונות יותר של חומרים מגרים כגון סבון, בדים סינתטיים, שתן, צואה או מוצרים מקומיים כגון: תחתוניות היגייניות, מגני תחתון, תרסיסים או שטיפות נשיות, מגבונים לחים, בסיס של ג'לים או קרמים.
חומרים לדוגמה העלולים לגרום לדלקת עור כתוצאה מגירוי:
מה התסמינים של דלקת עור ממגע בפות?
תסמיני דלקת עור אלרגית:
גרד, נפיחות וחוסר נוחות הם הנפוצים ביותר. אם המצב חמור, ייתכנו כאבים או צריבה עם מתן שתן. תגובה אלרגית חריפה יכולה לייצר אדמומיות ושלפוחיות, עם עור שנושר לאחר שהשלפוחיות מתנקזות. הכתמים והאזורים האדומים יכולים להיות בוהקים.
תסמיני דלקת עור מגרוי:
תגובה מהירה זו מופיעה בדרך כלל עם תחושת גירוי מקומי, צריבה או חוסר תחושה. העור עשוי להיראות אדמומי, אך בגוונים כהים יותר או אף חומים. העור עשוי להיראות יבש וסדוק, אך בדרך כלל אינו מתנפח. במצבים כרוניים העור עלול להיות מעובה, כהה ואף לפתח שכבה של עור קשקשי.
כיצד מאבחנים דלקת עור ממגע בפות?
ההיסטוריה הקשורה למוצרים בשימוש ולתזמון האירועים, כמו גם מראה העור, מסייעים באבחון.
ביופסיות בדרך כלל אינן ספציפיות, אך מראות דלקת. חשוב מאוד לא לבצע אבחון עצמי. נשים רבות מניחות שסובלות מקנדידה או פטריה כרונית, וטיפול עצמי זה מעכב את קבלת הטיפול המתאים. קנדידה אמנם לא חייבת להיות חלק מהבעיה, אך תמיד טוב לשלול זאת עם תרבית. מכיוון שיכול להיות זיהום משני, לפעמים יש צורך להיעזר גם בתרביות לחיידקים.
מה הטיפול בדלקת עור ממגע בפות?
הטיפול החשוב ביותר הוא לזהות את החומר המגרה או האלרגן ולהפסיק את החשיפה אליו. לתגובות אלרגיות נרחבות, מומלץ כמובן להתייעץ עם רופא/ת עור או מומחה/ית אלרגיה.
טיפול מיידי כולל ישיבה במים חמימים או קרירים באמבטיה או באמבט ישיבה (ללא סבון!) או, אם זה בלתי אפשרי, שימוש בקומפרסים חמימים או קרים. לאחר מכן יש לייבש בעדינות בטפיחה ולמרוח וזלין כשכבת הגנה. הלבוש חייב להיות קל ומאוורר היטב, בדרך כלל כותנה, ללא כל קשירה או שפשוף.
במקרים של גירוי עז וסימפטומים מציקים, ניתן לטפל מקומית בסטרואידים עד להקלה.
במידה ומעורבים גם קנדידה או זיהום חיידקי, יתכן ויהיה צורך בטיפול נוסף נגד פטריות או באנטיביוטיקה מקומית.
ואיך ממשיכות מכאן?
האידאל הוא להימנע ככל האפשר מחומרים שעלולים לגרום לגירוי העור.
אם טרם הבנת מה גורם לך לבעיה, מומלץ להפסיק את כל הגירויים האפשריים יחד, וברגע שהתסמינים המקומיים יחלפו אפשר יהיה להחזיר בהדרגה את הרגלי החיים הקודמים.
כל עוד לא יתפתחו תסמינים מחדש, ככל הנראה שלא החזרת לחייך את הגורם המקורי שהחל את כל הבעיה.
שימי לב שלכולנו מומלץ לסגל הרגלי חיים בריאים ושמירה נכונה על עור הפות – אלרגיות חדשות עשויות להתפתח גם לאחר שימוש ממושך במגבונים מסוג מסוים, או תחתוניות. המלצה גורפת ומכל הלב היא להימנע לחלוטין מסבונים, קרמים, תחתוניות ומגבונים באזור אברי המין.